Regelmatig was Meindert Moos in het nieuws. 
Onderstaand een aantal artikelen uit bladen en/of kranten.


Onderstaand artikel stond in "Rondje Koog", jaargang 24 nr. 5 van juni 2012

'Elke dag een glas wijn, dan slaap je goed en hebt geen stress'

RUIM EEN HALVE EEUW TUSSEN DE WIELEN

Een bedrijvig baasje is-ie, moet fietsspecialis Meindert Moos zelf toegeven.
"Eigenlijk zou ik het wat rustiger aan moeten doen en meer genieten van mijn tuin met uitzicht op de Zaan.
Maar ik kan het gewoonweg niet laten, ben altijd met mijn vak bezig.
En ach...geld heb ik niet, maar spúllen !"

Meindert Moos is een oorlogskind, geboren op 19 augustus 1944 ten tijde van de Slag om Arnhem. Medio 1960 is hij in de fietsenzaak gaan werken die grootvader Moos in 1913 had opgericht. Opa was bescheiden begonnen in de keuken van zijn woning aan de Reëelenstraat en toen de onderneming een beetje rendabel begon te worden, verhuisd naar een pand in de Dubbele Buurt.
Zoon Willem Carel Moos junior - Meindert's vader - zette het bedrijf op den duur voort en na diens overlijden in 1960 stapte Meindert als 16-jarige in de onderneming, destijds al gevestigd op huidige locatie Raadhuisstraat 6. Met hard werken wist Meindert Moos niet alleen een grote klantenkring op te bouwen maar zag hij ook kans om in onroerend goed te investeren.

Hij kocht in 1972 het belendend pakhuis van voorheen firma Schenk met karakteristieke oud-Zaanse gevel ( bouwjaar 1722 ).
Het pand verkeerde echter in een zodanig deplorabele dat het pas in 1980 weer in oude luister hersteld was.
Na papierhandel en zakkenplakkerij Schenk had de Zaanlandse Hei -onderneming het perceel in gebruik gehad.
En om de heistoommachines naar binnen en buiten te kunnen rijden was de complete achterkant eruit gesloopt.
Na de restauratie is het pakhuis ingericht als showroom en er staan nu rijen glimmende tweewielers te wachten op een nieuwe eigenaar.

Gazelle-museum

Meindert kreeg de smaak te pakken. Aangezien buurman's huis slechts eenmaal te koop is, werd ook het verderop gelegen oude koopmanshuis aangeschaft, van een nieuwe fundering voorzien en volledig gerestaureerd. "Je kunt me dus redder van twee antieke panden noemen," grijnst Meindert Moos.
"Daar krijg je trouwens niet alleen complimenten voor, hoor.  Het wekt ook veel jaloezie en kritiek van de 'beste' stuurlui aan wal. Misschien had ik zelfs wel een lintje verdiend na zo'n 35 jaar restaureren!".
Het bleef daar echter niet bij. Aan de overzijde van de straat werd vervolgens het pand van voorheen houthandel Koel ingelijfd. Op de zolder ervan richtte Moos zijn privé Gazelle-museum in. Een imposante collectie tweewielers uit vroeger tijden, een schat aan oude onderdelen, nostalgisch fietsmateriaal, Gazelle-verzamelobjecten, antieke posters en oude prijslijsten kregen hier een onderkomen. Om woonruimte voor het gezin van zijn dochter te creëren moest het museum in de loop der tijd echter ontmanteld worden. Op de bovenverdieping van de winkel en werkplaats is intussen een nieuw museum gerealiseerd dat zelfs nog mooier is dan de vorige stek.

Vertrouwen

In de vitrine ligt zelfs nog de eerste balans en het kasboek van grootvader Moos uit 1914 tentoongesteld. Meindert wijst enthousiast: "Hier lees je bijvoorbeeld dat G.J.Honing, voormalig eigenaar van Boekhandel Oud aan de Hoogstraat, voor 20 cent de band van zijn fiets heeft laten repareren. Opgetekend in het prachtige handschrift van mijn grootvader. Geweldig toch? Daar kan ik eeuwig naar kijken...".
Firma Moos is al bijna een eeuw Gazelle dealer en mag zich zelfs Gazelle Select dealer noemen. Meindert Moos is weliswaar trots op zijn onderneming maar zegt bescheiden: "We verkopen een breed assortiment tweewielers: fietsen, snor- en bromfietsen en fietsen met trapondersteuning. En dan betreft het niet alleen Gazelle maar ook andere merken. We werken vakkundig, verlenen goede service en bieden een prima inruilprijs.
De werkplaats is goed geoutilleerd, reparaties op afspraak worden binnen een dag uitgevoerd en er is een banden-snel-service. Afspraken nakomen en op tijd komen, daar hecht ik erg aan. Vaste kracht André Onsman - ook een Koger - is al 30 jaar werkzaam in de zaak, dat schept vertrouwen bij de consument.
En op de vraag van klanten hoe lang ik nog door ga, zeg ik altijd: 'ik ben top-fit en 49 jaar maar voel me 18'.
Als je elke dag een glas wijn drinkt, dan slaap je goed en heb je geen last van stress.
Maar ik heb ook veel te danken aan Geri, want zonder goede vrouw was ik nooit zo ver gekomen..."


 Klik op onderstaande artikelen om het PDF bestand te downloaden

klik voor grotere afbeelding  klik voor grotere afbeelding