Meindert Moos

Meindert Moos is derde generatie Gazelle-dealer aan de Raadhuisstraat in Koog, met de achtertuin grenzend aan de Zaan. Zijn grootvader startte in 1913 een rijwielzaak en was van meet af aan ook wederverkoper van Gazelle. Meindert kwam in 1960 als zestienjarige in de zaak, nadat hij een paar maanden als volontair bij de Gazelle-fabriek had meegelopen en alle onderdelen van het bedrijf had leren kennen. Sinds 1989 heeft hij een museum, waarvan de collectie nog steeds groeit.

 

Het museum

Meindert heeft altijd oog gehad voor mooie oude fietsen (en brommers). Hij restaureert al vele jaren. Toen hij het nieuwe pand tegenover de rijwielzaak kon verwerven, kon hij zijn basiscollectie daarin kwijt. Op de vraag waarom hij een museum is begonnen geeft Meindert aan dat hij niet alleen zijn vak interessant vindt, maar ook belangstelling heeft voor zaken met historische waarde. Daarnaast is hij letterlijk opgegroeid met Gazelle en vindt dit het beste fietsmerk van vaderlandse bodem. Geboeid is hij door de ontwikkeling van de modellen van Gazelle door de jaren heen. Door de aard van het bedrijf is er relatief veel oud materiaal aanwezig gebleven. Meindert is, zoals hij zegt, een ‘echte Gazelle-man’.
Het museum herbergt circa 85 fietsen, waarvan het merendeel Gazelle, 50 bromfietsen en 3 motorfietsen waarvan 1 Gazelle uit 1935 met ILO motor 98 cc, een Gazelle motor uit 1935 met 125 cc Villiers motor en 1 Ravat motor uit Frankrijk van 98 cc ( ook plusminus 1935 ). Naast een aantal klassieke dames- en herenmodellen, zijn er diverse kruisframes, tandems, transportfiets, 'n banketbakkers bakfiets uit 1947 een 8V en een aantal kinderfietsen van Dierense makelij te bewonderen. Interessant zijn ook de Gazelle-bromfietsen, waarvan er relatief weinig zijn gemaakt. Verder is er een Union Strano, een aantal legerfietsen (o.a. BSA), een fraaie Amerikaanse baanfiets van rond 1900 en een replica hoge bi.
Minstens zo interessant als de fietsen is de grote collectie onderdelen, waaronder veel origineel Gazelle-materiaal. Blikvangers in het museum zijn de fraaie Gazelle-posters, wandborden en etalagemateriaal.
Alles goed zichtbaar en fraai belicht tentoongesteld.

Topstuk

PeM134 klGevraagd naar zijn meest waardevolle item laat Meindert een herenfiets uit 1934 zien, zonder veel bijzondere kenmerken. Het balhoofdplaatje vermeldt ‘Rapide, W.C. Moos, Koog aan de Zaan’ en dit verklaart zijn binding met deze fiets. Het is een van de modellen die zijn grootvader destijds zelf heeft gemaakt (inclusief framebouw). Hier blijkt dat vooral de achtergrond van een historisch object voor de verzamelaar de waarde bepaalt. Ook een klein kinderfietsje (merk onbekend) heeft voor Meindert een bijzondere waarde, doordat de restauratie zeven maanden in beslag heeft genomen.
Een uniek stuk is de oorkonde ter gelegenheid van de 200.000ste Gazelle in 1924, gemaakt door André Vlaanderen. Erg in zijn sas is Meindert ook met het ontwerp van een van de Piet Pelle-boekjes, eveneens van Vlaanderen, uit 1934. Zijn oudste folder is van 1924. Van de afbeelding op de voorzijde (onder andere een gestileerde gazelle) bezit hij ook een soort van diaplaat. Unieke objecten, die ook niet in Velorama of Dieren te vinden zijn.

PeM151 kl

Op de vraag wat hij nog zoekt, laat Meindert weten vooral uit te kijken naar originele Gazelle-prijscouranten, die relatief zeldzaam blijken te zijn. Als er nog mensen met inter essant materiaal zijn, kunnen zij zich met Meindert in verbinding stellen.
Ondanks de omvang en breedte van de collectie kijkt Meindert altijd uit naar dingen die hij nog niet heeft. Hoewel er in de werkplaats nog maar weinig oud materiaal binnen komt, vindt hij op de beurzen die hij bezoekt vaak nog wel onderdelen die hij kan gebruiken. Zo nu en dan krijgt hij interessant materiaal aangeboden. Zoals onlangs een Gazelle Sport Populair uit 1960 met de Gazelle-drienaaf en versteller in het handvat. Andere recente aanwinsten zijn een kruisframe (kleur antraciet, 65 cm frame) uit 1958 en een 8V (het lage kruisframe) uit 1947, die thans grondig wordt gerestaureerd.

Openstelling

Eigenlijk is de term museum niet helemaal correct, want de privé-verzameling van Meindert kent geen vaste openingstijden. De collectie is alleen op afspraak te bezoeken maar niet op werktijden; want dan vraagt de zaak aandacht.  Het museum is voor de echte Gazelle-liefhebber zeker een aanrader!